BAKING OG MATLAGING

Brødbaking og husmorpoeng

Det er ikke meningen å være sleivkjeftete her. Husmorpoeng er noe jeg belønner meg selv med når jeg gjør ting som jeg synes er fint, og som jeg ikke tar meg tid til ellers 🙂

Søndager liker jeg å bruke til ingenting, eller ting som har hopet seg opp gjennom uken. Jeg pleier ofte å bake brød i helgene. Jeg baker med spelt fordi jeg synes det er bedre for magen.

Det tar ikke så lang tid, og min oppskrift er ganske enkel. Den blir til 3 speltbrød.

750 gram grov/sammalt spelt. 500 gram fint speltmel, 50 gram gjær, litt salt, 1 liter vann.

Rører dette sammen med hendene og setter til heving en time. Elter lett, og fordeler i tre former.

Brødene kan du la heve ca. en time til, før du steker de på 180 grader varmluft i ca 25 minutter.

Egne erfaringer:

Det er forskjell på hvilket mel man bruker. Det er et merke som heter Kolonihagen, og det er et merke som heter Møllerens. Det er de to merkene jeg bruker. Kolonihagen er økologisk mel, og Møllerens er så vidt jeg kan lese meg til, vanlig mel. Prisen på de to meltypene er ikke så forskjellig.

Om du vil handle speltmel i Sverige, så skal du se etter Dinkelmjöl. Det er litt billigere, men jeg vet ikke helt. Norge trenger Bonden og Bonden trenger Norge også, og man har produktene på nærbutikken. 🙂

Speltbrøddeig skal være litt mer klissete enn andre brøddeiger. Dette er fordi melet tar opp væske senere enn andre meltyper

Jeg synes at deigen blir usigelig klissete når man baker med Kolonihagen, og hevingen er forskjellig med de to merkene. Brødene blir allikevel like gode.

Jeg har hørt at man ikke skal blande tørrgjær og salt sammen, fordi det gjør noe med hevingen. Jeg har forsøkt begge deler, men merker ingen forskjell.

Man kan også tilsette kruskakli i brøddeigen, eller for eksempel linfrø, solsikkefrø og andre frø i deigen. Man kan sikkert ha i honning og annet også, alt etter hva man er vant til.

Om man velger å bake bare med grovt mel, så vil ikke brødene bli like høye som om man hadde blandet fint og grovt.

Steketid og hevetid varierer, og det kan være greit å bruke skjønn utfra hvordan man kjenner sin egen ovn, og hvordan brødene ser ut under hevingen. Noen ganger hever de fortere.

Av og til har jeg glemt at jeg baker brød, og brødene har hevet i en time ekstra. De blir allikevel gode.

Brødene er ferdige når du hører en hul bankelyd når du banker i dem fra undersiden eller på siden av brødene

Jeg legger ved litt flere tips om speltmel fra siden Brød og Korn her

Kos deg på kjøkkenet! 🙂

Søndagsfrokost med speltbrød

Klikk, lik og del! 🙂
error

Liker du bloggen? Klikk og del! :)