BAKING OG MATLAGING

Fastelavnsboller og husmorpoeng

I dag er det fastelavn, og som seg hør og bør har jeg tenkt å bake boller.

Jeg har alltid litt prestasjonsangst når det kommer til gjærbakst jeg. Mest fordi jeg baker med spelt. Spelt reagerer litt annerledes, og trekker til seg mer væske. Det er også slik at speltdeiger er litt mer klissete. For det meste går det greit, men noen ganger får man seg en liten overraskelse.

Det er mange oppskrifter på boller der ute. De fleste er jo med vanlig hvetemel, og det sies da at man kan bruke speltmel i de samme oppskriftene, man må bare justere litt på væskemengden.

I dag har jeg valgt å følge en oppskrift fra siden mattips.org, og da denne oppskriften på speltboller

Ingredienser:

1 kg speltmel
100 gram smeltet smør/margarin (blir best med smør)
1,2 dl sukker
3 dl H-melk
2 dl vann
1 pakke fersk gjær
1 ts malt kardemomme
1/2 ts salt

Grunnen til at jeg velger denne er fordi den er helt plain. Ikke så mye som en tagatesse i sikte, og heller ikke stevia eller Sukrin gold. Ikke fordi jeg ikke baker med det, men fordi foreløpig for meg, så er noen ganger det enkle det beste. Spesielt når man har prestasjonsangst.

Jeg har allikevel ikke så prestasjonsangst så jeg ikke prøver egne triks.

Her tok jeg 850 gram mel, og sparte resten til utbaking. Jeg varmet halvparten av melken i mikroen ca. 1 minutt, og hadde resten av væsken oppi når jeg tok den ut. Da blir den ca. 37,5 grader. Min ble litt varm syntes jeg, så jeg satte muggen i litt kaldt vann. I dag var nok min væske tilnærmet 30 grader.

Istedetfor smeltet smør tok jeg romtemperert/mykt smør, kuttet i terninger, og knadde inn til slutt, før heving. Videre byttet jeg ut 1 dl vann med 1 dl appelsinjuice, fordi det skal få deigen til å henge bedre sammen. Jeg måtte også varme en halv desiliter melk til, og ha i deigen da jeg syntes den ble for fast selvom jeg holdt igjen på melet. Men nå står deigen her i all sin prakt, og er klar for å legges under plast til den har nådd dobbelt størrelse. Hevingen tar den tiden den tar avhengig at mengde gjær, temperatur på væske, og en masse andre ting. Å bake er nesten som forskning, men det viktigste er å ha tålmodighet.

Mens vi venter, så kan jeg jo google litt om fastelavn.

Ifølge Wikipedia stammer ordet fastelavn fra det nedertysk det «kvelden før fasten», eller i følge den romersk-katolske kirke de tre siste dagene før fasten på 40 dager før påske (minus søndager) Fastelavn vil alltid falle på en søndag 49 dager før 1, påskedag, og blir innledet med askeonsdag. Søndagen kalles fastelavnssøndag eller fleskesøndag, og de påfølgende dager blir kalt blåmandag og fetetirsdag.

I dag forholder vi oss til fastelavnssøndag, dere 🙂

Nå har deigen hevet til dobbel størrelse, og det er på tide med utbaking.

Det som kan være litt vanskelig, kan være å vite hvor mye man skal elte, spesielt når det kommer til speltbakst. Speltdeiger skal eltes mindre enn vanlig hvetedeig, siden glutenet er svakere enn i vanlig hvetemel. Jeg tror man bare må prøve seg frem og kjenne på konsistensen, og se på deigen ved å strekke den litt. Den skal holde sammen, og den skal være god å dele og trille ut. Så er det bare å bruke fantasien.

Da bruker jeg litt av det resterende melet. Målet her er å opprettholde den fine, seige konsistensen på bolledeigen, hvor den fortsatt lett slipper bakebordet når man elter eller triller. Deigen skal være behagelig og litt moderlig å ta på om dere skjønner hva jeg mener 🙂

Mannen min bestilte rosinboller, så da ble det rosinboller uten rosiner, siden det ikke hadde stått på handlelisten. Andre halvpart ble med dajm 😉

Så er det bare å vente igjen, mens bollene koser seg under et håndkle og blir store og fine. Sånn ca en halv time, eller til du er fornøyd.

Imens kan jeg skrive litt tips og triks:

I de fleste oppskrifter kan man bytte ut hvetemel med speltmel, men speltmel trekker til seg mer væske, så det kan være du må tilsette ørlite grann til.

Om du vil at deigen skal holde bedre, kan du bytte ut litt av væsken med appelsinjuice.

Noen mener at 37,5 er den beste temperaturen når man skal bake med fersk gjær, og nærmere 40 grader ved tørrgjær. Noen mener også at resultatet blir best når man bruker væske som er 20-25 grader. I dag var nok min væske tilnærmet 30 grader.

Det er mange ting man kan ha i bolledeigen, for eksempel rosiner, eller ulike typer sjokolade. Jeg pleier å ha sjokolade i mer eller mindre alt jeg baker som skal være søtt og godt 😉 Boller uten noe som helst er også godt, og da kan man sjonglere mer med hva man kan ha på om man deler de i to og vil ha f.eks syltetøy eller brunost på.

For å få en fin og blank skorpe, lønner det seg å pensle overflaten med vispet egg, eller melk/vann, eller en blanding av egg og melk eller vann. Noen pensler også ikke, og får en mattere overflate. Jeg synes fargen på overflaten av bollene blir fortere mørk enn om man ikke pensler, og at man oftere må ha bakepapir på toppen for at ikke overflaten skal bli brent.

Nå er dajmbollene penslet med egg, og klare for stekovnen, mens bollene uten noe står på vent.

Midt i ovnen, over og undervarme, 225 grader i 8-9 minutter ifølge oppskriften.

Boller steker fort. Min ovn er ganske «skarp», så jeg steker ofte på 10 grader lavere og 5 minutter kortere enn det som er anbefalt i oppskriften, også passer jeg på de siste minuttene.

Venter bare på krem og syltetøy 🙂

Bollene er ferdigstekte, og satt til avkjøling. Smakstesten virker lovende, og bollene venter bare på krem og syltetøy.

Jeg har tenkt å lage en blanding av vanliljekrem og vanlig krem på bollene. Det er lov å jukse litt, og i dag (og de fleste andre dager) er vaniljekremen fra pakke. 🙂

Kos dere med fastelavnssøndagen dere 🙂


Klikk, lik og del! 🙂

4 kommentarer

error

Liker du bloggen? Klikk og del! :)