PROSJEKTER

Prosjekt hvitløk – del 1

Bilde lånt fra internett til jeg får egen hvitløk 🙂

I helgen har jeg ryddet litt i kjøleskapet. Der fant jeg en utgått hvitløk med grønne spirer og greier.

I og med at jeg er litt på planting og prosjekter om dagen, samt at jeg prøver å ikke kaste så mye, så tenkte jeg at kanskje en gammel hvitløk med spirer på kunne brukes til noe.

Jeg googlet, og leste litt, og sannelig meg. Gammel hvitløk kan plantes. 🙂

Her er linken jeg fant med slik planter du hvitløk hjemme.

Jeg fjernet hinnen som sitter utenpå hvitløken, og plantet de som man planter blomsterløk, med spiren vendt oppover. Man kan plante i potte, verandakasse eller bed, og de skal plantes med 10 centimeters mellomrom. Et tips i linken er at man kan dyrke frem hvitløk i vinduskarmen, men at de aller helst bør stå ute om sommeren.

Vanligvis planter man hvitløk ute i september, slik at den får satt seg før vinteren kommer. Når frosten gir seg, kommer den til å spire, og du kan høste hvitløk tidlig om våren. De grønne skuddene som er over bakken kan du bruke nesten som gressløk. Senere på sommeren kan det komme en stengel med lyserøde til hvitaktige blomster.  Hvitløken høstes på seinsommeren etter at bladene har blitt gule.

Ett fedd blir til en hvitløk 🙂

Jeg plantet ett fedd i hver potte inntil videre. Jeg tenkte jeg kanskje kunne sette de ut i en større krukke når sommeren kommer. Nå er jeg veldig spent på hvordan dette går. Jeg kunne allerede i dag se at de grønne spirene hadde vokst seg høyere. Jeg vanner ganske ofte nå i begynnelsen. Omtrent like ofte som jeg vanner avokadoene som jeg skrev om i dette innlegget.

Hvitløk in spe

Når jeg plantet hvitløkene nå, så ser jeg i en annen link at de skal plantes 3 cm dypt, mine løker er noe opp i dagen. Jeg tror jeg lar de være inntil videre, og ser hva som skjer.

Her er litt mer informasjon om hvitløk mens vi venter:

Hvitløk heter på latin Allium Sativum, og hører til løkfamilien. Hvitløk er en flerårig plante og kommer opprinnelig fra Asia, men dyrkes over hele verden. Hvitløk kan brukes ved utallige helseplager og annet, og er sunt for kroppen.

Noen er redde for at det skal lukte hvitløk når de har spist noe med det i . Jeg tror nok at det luktet sterkere før, eller det kan være at bruk av hvitløk i matlaging og annet har blir mer utbredt, slike t man ikke lenger legger merke til det på samme måte.

Jeg legger ved en link her om du vil lese litt mer om egenskaper og virkemåte. Det er masse fine tips og kjerringråd her.

Visste du at om man legger noen fedd hvitløk blant lagret frukt, vil det bidra til at frukten råtner saktere? 🙂

Klikk, lik og del! 🙂
error

Liker du bloggen? Klikk og del! :)