ØKONOMI

Økonomi med hamarfrue – kontofest ?

Nå skal ikke jeg påberope meg å være noe økonomisk geni altså, tvert i mot. Jeg er et menneske som kaller meg selv nøkternt, men som ikke går av veien for et og annet impulskjøp, og som har store vansker med å spare.

Har jeg for mye penger i lomma blir jeg rett og slett urolig og vet ikke helt hva jeg skal gjøre med dem. Det skal ikke mange kronene til før jeg føler meg kjemperik.

Jeg er også en som kan gi bort skjorten min om noen trenger det, og kanskje også bh`en, det har jeg ikke prøvd.

Som dere kanskje har fått med dere, så fylte jeg 50 i sommer. Det er en fin alder det. Det som stresser meg litt er alle artikler i aviser og annet om pensjonssparing, og så mye bør du spare i forhold til din alder også videre, og folk mellom 55 og 60 har 380 000 på konto.

Har ikke folk på min alder normal lønn, faste utgifter, lån (studielån til og med) og andre utgifter?

Jeg tror det er flere som meg der ute, som får det til å gå rundt hver måned og som kan unne seg litt, men that`s it.

Det har jeg lyst til å endre på ?

Som nevnt tidligere så er jeg svært fascinert av Hallgeir Kvadsheim, pengesnakk, forbrukerfrue og noen andre økonomiblogger.

I dette innlegget vil jeg ta for meg en artikkel fra forbrukerfrue, hvor hun tok hun for seg noe hun kalte kontofest. Artikkelen hadde overskriften «Ikke bruk mer enn du har», og det fanget øyet til den fornuftige delen av meg, som liker å ha penger i bok.

Hun foreslår å lage så mange kontoer du trenger i banken din, som trengs for at su skal få oversikt. Videre setter du opp faste oppføringer fra lønskontoen og inn på de ulike kontoene etter en fordelingsnøkkel.

Forbrukerfrue hadde en fordelingsnøkkel som fordelte seg slik: 60 % til leve, 10% til nyte, 10% til drømme, 10 % til gi og 10% til sikre/ spare/buffer.

Kakebiten som heter leve inneholder de faste utgiftene, med konto for regninger, strøm, kommunale avgifter, og faste regninger, også regninger du vet kommer, eller uforutsette utgifter. En konto til mat og en konto til klær, interiør og utstyr hører også til her, og med kort til hver konto. Her skal du altså sette av 60 % av lønnen din.

En kakebit kalles nyte. Her lager du en konto for feiring, og en konto for gaver og lommepenger., med tilhørende bankkort. Her kan du sette av 10 % av lønnen din.

En kakebit heter sikre, og innebærer å sette av penger til sparing, fond eller bufferkonto. Her kan du også sette av 10 %.

En siste kakebit heter drømme. Her kan du spare til noe du ønsker deg, og gjerne ved bruk av en spareapp. En annen konto heter gi, og på begge disse setter du av 10 % av lønnen din,

Det var litt av en kake ?

Jeg har regnet på det, og har valgt å ikke sette opp alle kontoene forbrukerfrue har laget nå til å begynne med, jeg har dog adoptert noen av dem, og tenkt ut noe selv ?

Her i huset har vi for eksempel nettopp begynt med matkort. Jeg har ikke brukt dette før, men mannen min har gjort det. Her setter vi inn en lik sum hver måned som går til mat.

I tillegg har jeg bestilt et kort til meg selv, som går til en bilkonto. Jeg kjører noen mil i løpet av en måned, og du kan banne på at bilen går i stykker når det passer kontoen minst. I tillegg er jeg for lat til å skifte dekk, og har dekkene mine på dekklager og får dem vasket og skiftet x 2 per år.

Jeg vet sånn ca. hvor mye bens… jeg mener diesel, jeg bruker hver måned, og setter inn penger til det, og litt ekstra som skal dekke de andre utgiftene ved det å ha bil. Inne i hodet mitt nå, trenger ikke bilen å repareres før det er nok penger på det kortet ??

Før hadde jeg en fast sum som jeg satte over til kontoen med minibankkortet på, og pengene der gikk unna som varmt hvetebrød, til drivstoff, mat og ting som vi damer bare MÅ ha. Jeg tror ikke noen mannfolk klarer å sette seg inn i hvor mye det koster å holde lokkene naturlig blonde og puppene der de skulle ha vært etterhvert som tiden går. Slike ting er forferdelig dyrt, men hjelper på følelsen av velvære (synes jeg da), og da må det kunne kalles en investering. Denne kontoen er forresten nå min «nytekonto», og månedlig sum her er drastisk redusert.

Det å drømme og gi ligger ikke inne i min oversikt akkurat nå, men jeg gir så godt jeg kan om det står noen foran Maxi med =lik, eller om det er en dorulldugnad et eller annet sted. Jeg er også en ekspert på å drømme, men foreløpig er det ikke noen avkastning å hente der. Dessuten har jeg bestemt meg for å slutte å handle på avbetaling. ?

Det verste med «mitt nye liv» tror jeg blir å innse at når det er tomt på «nytekontoen» min, så er det tomt.

PS: Det kan lønne seg å sjekke i banken din om de har årsavgift på kortene sine, og evt. finne en bank som ikke har det. Smak og behag og lojalitetsfølelse. Jeg er foreløpig lojal til to banker, en med og en uten ?

Har du noen sparetips i forhold til økonomi, eller er hver dag en fest allerede? ?

Klikk, lik og del! 🙂
error

Liker du bloggen? Klikk og del! :)