LIVET GENERELT

8. marsj – eller opp på barrikadene

I dag er det 8. mars. Den internasjonale kvinnedagen. Jeg vet liksom ikke helt om jeg skal la dette blogginnlegget være humoristisk eller alvorlig. Jeg skulle ønske det kunne vært litt lettlivet og humoristisk, men jeg vet ikke om jeg får det til.

Alvor: I Norge er vi noenlunde heldige. Vi sliter både med ulik lønn for likt arbeid, at man stopper sykkelritt fordi damene sykler forbi mennene, og mye annet, men det finnes damer som har det så mye mye verre.

Det finnes damer der ute som ikke har rettigheter i det hele tatt, og som er underkastet mennene eller slektningene sine. Disse bør vi også stå på barrikadene for.

De fortjener at vi heldige damer tenker på dem, og jobber for at de skal få bedre vilkår. De er damer som vi, og mammaer til små jenter som fortjener så veldig mye bedre enn det de kommer til å vokse opp i. Damer og små jenter med akkurat de samme drømmene som oss, men som ikke har støtte i samfunnet rundt dem .

Hjelp dem å opprettholde drømmene sine. Drømmer får folk fremover mot et mål om å kunne bli hva de vil. Folk med drømmer får samfunn opp og gå, og det er det vi trenger. Oppgående samfunn hvor folk får muligheten til å komme seg opp og frem.

Lånt fra internett

Tilbake til kvinnedagen.

Fakta: Kvinnedagen oppstod da kvinnene kjempet for stemmerett, og bedre vilkår for kvinner. Dette var i 1908. Under 1 verdenskrig stod kvinnene sammen for fred, og under 2. verdenskrig fant kvinnene hverandre i motstandsbevegelsene og konsentrasjonsleirene og markerte dagen i hemmelighet. Kvinnedagen har kommet og gått i intensitet, og hadde kanskje sin storhetstid på 70-tallet, da flere kvinner fant seg sjæl. Det har kanskje noe med konjunktur å gjøre det der, har vi det bra demonstrerer vi mindre enn når ting må ryddes opp i.

Er det på tide å rydde opp igjen? De siste årenes tendenser med #meetoo, eller utsagn fra folk om at vi kvinner må føde flere barn og mange andre ting, virker ikke akkurat kvinnevennlige. Burde man kanskje brette opp armene som Rosie the Riveter, og si i fra at nok er nok.

We Can Do It

Det er jo allrede så mange sterke damer der ute. Damer som må ta støyten for at de stikker nesen sin frem. Disse damene burde vi støtte.

En trenger ikke nødvendigvis være enige i det de sier, men det at de tør å stå i stormen må respekteres. At de gjør det burde skape en kilde til tøffhet i en selv, slik at en kanskje sier i fra når noen tråkker på en, eller når noen tråkker på andre. Der tror jeg vi har mye å hente.


Det burde ikke være sånn at damer i andre deler av verden lever sitt liv på andres premisser, og er prisgitt deres velvilje.

Det burde ikke være et system her til lands eller andre steder som tillater at kvinner tjener mindre enn menn for akkurat samme jobb.

Det burde ikke være slik at kvinner nektes skolegang eller førerkort fordi de er kvinner.

Det burde ikke være slik at kvinner fengsles fordi de har blitt voldtatt, blitt gravide og har forsøkt å ta abort.

Det burde ikke være slik at… Det er mye som ikke burde være.

Jeg har det bra jeg. I dag skal jeg gjøre noe fint for en dame som ikke har det så bra. Blir dere med?

Enten dere står på barrikadene eller holder en stille appell – Gratulerer med dagen, damer! ❤️????

Klikk, lik og del! 🙂
error

Liker du bloggen? Klikk og del! :)